چالشها
• طراحی پیام تبریک نوروزی بهشیوهای نو
• گره زدن مفاهیم اسطورهای ایران باستان به کهنالگوهای جهانی برای جذب مخاطبان ایرانی و بینالمللی
• تولید ویدئویی با محتوای آگاهیدهنده همراه با افکتهای جذاب برای امکان وایرال شدن در شبکههای اجتماعی
• حفظ یکپارچگی هویت بصری برند زیگما8
راهکارها
• ارسال پیام نوروزی ویدئویی بهجای ارسال اقلام تبلیغاتی مرسوم
• تدوین سناریو ویدئو با پیوند زدن موضوع نوروز باستانی ایرانیان و آغاز خلقت انسان
• تمرکز بر شبکهی اجتماعی لینکدین بهعنوان شبکهی فرهیختگان و متخصصان حرفهای
دستاوردها
• دریافت بازخورد قابل توجه مخاطبان، به میزان 4.5 برابر تعداد فالوئرهای زیگما8
• دریافت درخواستهای متعدد از سوی برندها برای تهیه و تولید ویدئوهای خلاقانه برای تبریک نوروز
جوایز
• دریافت 7 نشان طلا، 2 نشان نقره و 1 نشان برنز از جشنوارههای بینالمللی
• دریافت دیپلم افتخار از جشنوارهی بینالمللی WINA
• نامزد دریافت 2 جایزه از جشنوارههای بینالمللی
برپایی نوروز در کشورهای مختلف
نوروز از کهنترین جشنهای بهجا مانده از دوران باستان است. همزمانی نوروز با آغاز فصل بهار همواره با خود تحول، شکوفایی، شادابی و از نو آغاز شدن را بههمراه دارد. نوروز مناسبتی جهانیست که بیش از 14 کشور آن را گرامی میدارند. همچنین برای حدود 300 میلیون نفر در سراسر جهان، نوروز آغاز سال نوست و نزدیک به 3000 سال است که در مناطق گستردهای از گیتی همچون بالکان، منطقهی دریای سیاه، قفقاز، آسیای مرکزی و خاورمیانه جشن گرفته میشود.
روز جهانی نوروز
یونسکو در 30 سپتامبر 2009، عید نوروز را بهعنوان میراث فرهنگی و ناملموس بشری به ثبت رساند پس از آن مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در 23 فوریه سال 2010 با تصویب قطعنامهای روز 21 مارس را روز جهانی نوروز نامید و در تقویم خود جای داد.
نوروز 1401؛ آغاز آغازها…
نوروز 1401 با همهی نوروزهایمان متفاوت است چراکه در آن نهتنها سالی نو بلکه قرن نویی را آغاز میکنیم. همنشینی بیتکرار (01.01.01) هم تداعیگر زبان دنیای دیجیتال است و هم نشانی از نخستین روزِ نخستین ماهِ نخستین سالِ قرن جدید دارد. گویی اعداد نیز آمدهاند تا این همزمانی شگفتانگیز را با زبان خود به ما بگویند. در راز اعداد آمده است که (1) نشانهی رهبری، شکوه، تواناییهای خلاق و پویاییست و عدد (0) نمایانگر همه و هیچ است یعنی؛ ابدیت! و همنشینی این دو عدد یعنی؛ تمرکزی خلاقانه و هوشمندانه.

تدوین پیام نوروزی خلاقانه
در برابر تیم نکتهسنج زیگما8، از یک سو نوروز، این میراث کهن بشری قرار دارد و از سویی دیگر، ترکیب خاص اعداد و آغاز قرن نو. اکنون زیگما8 چگونه میتواند پیام نوروزی نوآورانهای خلق کند که در مسیری دراماتیک بههم گره خورده باشد؟
براساس آنچه تاکنون دربارهی آغاز متفاوت سال 1401 گفته شد، زیگما8 نیز تصمیم گرفت تا به جای استفاده از روشهای مرسوم برای تبریک سال نو همچون ارسال کارت تبریک، هدایای تبلیغاتی، ارسال گل و …، تنها یک ویدئو تولید کند که هم پیام تبریک نوروزی باشد و هم بنمایههای فرهنگی ایران باستان را بازنمایی کند.
تولید ویدئویی خلاقانه برای پیام نوروزی
تدوین پیام نوروزی در قالب ویدئو، راهکاری بود که تیم خلاق زیگما8 برای این کمپین نوروزی برگزید. موضوع جهانی و فراشمول «آغاز خلقت» بهعنوان مفهوم مرکزی برای طراحی سناریوی ویدئو انتخاب شد. دلیل چنین انتخابی آن بود که نوروز نمادی از تولد و آغاز زندگیست و همچنین همنشینی (01.01.01) نمادی از آغاز خلقت است و از سوی دیگر میتواند تداعیگر دنیای دیجیتال باشد.

ویرال شدن پیام نوروزی
از ابتدا قرار بود پیام تبریک نوروزی، هم برای مخاطبان و مشتریان زیگما8 ارسال شود و هم در شبکههای اجتماعی قرار گیرد. بنابراین امیدوار بودیم این ویدئو با بازدیدهای زیادی روبرو شود و مخاطبان ایرانی و غیرایرانی آن را ببینند و به اشتراک بگذارند.
پیوند مفاهیم اسطورهای ایران باستان با مفاهیم جهانی
زیگما8، بهعنوان آژانس تبلیغاتی بینالمللی که همواره در تلاش است تولیداتش را در کلاس جهانی تولید میکند، این بار نیز برای تهیه این ویدئو نگاهی جهانی داشت. بهطوریکه در طراحی سناریو، مفاهیم فرهنگی ایران باستان را با کهنالگوهای جهانی پیوند زد تا با این کار، کنجکاوی طیف وسیعی از مخاطبان ایرانی و بینالمللی را برانگیزد. به همین منظور از باورهای اساطیری ایرانیان، داستان «مشی و مشیانه» و از باورهای جهانی داستان «آدم و حوا» را انتخاب کرد. این دو روایت اسطورهای شباهتهای فراوانی با یکدیگر دارند و مفهوم خلقت را بازنمایی میکنند. حالا چالش پیشروی زیگما8 این بود که چگونه میتوان موضوع نوروز را با این دو داستان گره زد؟
سفرهی هفت سین
از آنجاکه یکی از مراسم آئینی نوروز، گستردن سفرهی هفت سین است، به ذهنمان رسید که میتوانیم داستان خلقت را بر بستر این سفرهی هفت سین بیان کنیم. در این روایت تلاش کردیم که از المانهای موجود در سفرهی هفت سین بهگونهای متفاوت و خلاقانه استفاده کنیم. یکی از المانهایی که در کانون توجه قرار گرفت؛ سیب بود چرا که میتوانست بهطور شایسته داستان خلقت آدم و حوا و عشق میان مشی و مشیانه را بازنمایی کند.

اندیشهها و آموزههای ایران باستان و کهنالگوهای جهانی
در اندیشهی ایرانیان باستان بنیان آفرینشِ کیهان اینگونه است که خداوندِ جان و خرد، اهورا مزدا، نخست آسمان را بهشکل یک خاگ (تخم مرغ) آفرید و سپس آب و سپس زمین و سپس گیاهان و سپس جانوران را. با این پیشزمینه، ویدئوی تبریک نوروزی ما با نمایش شکسته شدن تخممرغ آغاز میشود و پس از آن سیارههای منظومهی شمسی بهشکلی نمادین ظاهر میشوند. این صحنهی شکستهشدن تخممرغ چنان هنرمندانه و خلاقانه بهتصویر کشیده شده است که میتواند یادآور موضوع بیگبنگ نیز باشد. پس از آن تصاویری از گیاهان و جانوران گوناگون نمایان میشود. نخستین جانورانی که در ویدئو مشاهده میشوند، سه میمونیست که یکی دست بر دهان، یکی دست بر گوش و دیگری دست بر روی چشمانش دارد. این سه میمون، سه میمون خردمند سمبلیک در فرهنگ ژاپنی هستند که هریک مفاهیم شَر نبین، شَر نشنو و شَر نگو را بازگو میکنند. در آموزههای ایران باستان نیز «پندار نیک، گفتار نیک، کردار نیک» به نوعی تداعیکننده این اندرز است با این ظرافت که این سه بشر را به رستگاری میرساند.
المانهای تصویری فرهنگ ایران
در تصویرسازیها، طراحان گرافیک زیگما8، با هنرمندی تلاش کردهاند تا عناصر فرهنگ اساطیری ایرانیان باستان همچون درخت سرو: نماد مقاومت و آزادگی؛ بزکوهی: نماد نیروی زندگی؛ گاو: خاستگاه زندگی و سرچشمه زایش گیاهان و جانوران؛ و مار: نماد برکت را در جای جای ویدئو به نمایش بگذارند. همچنین گلها و گیاهان بهگونهای نشان داده شدهاند که یادآور طرحها و الگوهای اسلیمی ایرانی هستند.

مشی و مشیانه، روایتی ایرانی از آدم و حوا
سپس از دل شاخ گیاهی دوپایه نخستین مرد و زن یعنی همان مشی و مشیانه، پدیدار میشوند. هر کدام از آنها مسیری را بر روی کرهی زمین طی میکنند. براساس باور ایرانیان آن دو بر روی زمین میگردند و میگردند تا راز شادمانی و نامیرایی را بیابند.
ما با الهام از این روایت، در مسیر حرکت این دو، به جای آنکه از گیاهان و خوراکیهای متنوع استفاده کنیم، بهسراغ عناصر موجود در سفرهی هفت سین رفتیم. مشی؛ سبزه، سنجد و سرکه را برمیگزیند و مشیانه؛ سیر، سماق و سمنو. آخرین عنصری که بهسمت آن میروند، سیب است. آنها سیب را میچینند و با چیدن سیب، و عشق را پیدا کرده و به وصال میرسند و درمییابند که راز شادمانی و نامیرایی در عشق است که روینده و زاینده و آفریننده است. در نمای بعدی از ویدئو، بسیار هنرمندانه و با ظرافت تمام، سیب آرام آرام جلوهای از قلب را به خود میگیرد گویی که سیب و قلب در هم تنیده شدهاند تا بتوانند مفهوم عشق را بازگو کنند.
در ادامه، بار دیگر عناصر موجود در سفرهی هفت سین همراه با موسیقی شاد نمایش داده میشوند. در بخش پایانی ویدئو، رقص ماهیهای قرمز سفرهی هفتسین همراه با موسیقی آیینی نوروز، حال و هوای نوروزی را به مخاطبان منتقل میکند.

تولید محتوای کلامی با چاشنی طنز
در انتها، ویدئو با پیام بسیار دوستانه و طنزآمیزِ: «از نو مثل بچهی آدم، با عشق» تمام میشود. این عبارت با زبانی ساده، خلاقانه و هنرمندانه، به ما نهیب میزند که با آغاز سال، فرصت جدیدی داریم تا از نو شروع کنیم، اما چگونه؟ همچون بچهی آدم! یعنی تجربههای پیشین خود را بهکار بندیم، خطاهایمان را کمتر کنیم، به ریشههای اساطیری خود بازگردیم و در یک کلام مثل بچهی آدم عاشقانه با عشق همنوا شویم.
استفاده از تکنیک روتوسکوپی
در تولید این ویدئو از تکنیکهای گوناگونی همچون روتوسکوپی استفاده کردیم. روتوسکوپی یکی از تکنیکهای ساخت انیمیشن دوبعدی است که انیماتورها برای کشیدن هر فریم، ابتدا از سوژهها فیلمبرداری میکنند تا یک حرکت پیچیده بهشکل کاملاً زیبا و روان بازنمایی شود. همهی حرکات مشی و مشیانه مانند راه رفتن، خوردن، رقصیدن، چرخیدن و …، زیرنظر آقای محسن حسینی، کُرِئوگرافر ایرانی-آلمانی، طراحی و اجرا شد. سپس در استودیوی زیگما8 تصویربرداری شد. پس از آن بهترین فریمها برای روتوسکوپی انتخاب شد. به همین دلیل ظرافت حرکات و طبیعی بودن آنها بسیار محسوس و چشمنواز است.
موسیقی و صدا
در آهنگسازی این ویدئو، از تمهای رایج موسیقی نوروزی استفاده شده است همچنین در پس زمینهی موسیقی اصلی ویدئو به فراخور حضور المانها اعم از آب، گیاهان، حیوانات و … طراحی فضای صوتی انجام شده است.
یکپارچگی
یکی از جذابیتهای دیداری در تهیه این ویدئو این است که با هوشمندی تمام، تصویرسازیهای ویدئویی براساس رنگهای سازمانی زیگما8 انجام شده است که بهخوبی هویت بصری آژانس را بازنمایی میکند.
تمرکز بر شبکهی اجتماعی لینکدین
از آنجاکه در شبکهی اجتماعی لینکدین جمعی از حرفهایها حضور دارند که از آن میان میتوان به فرهیختگان دانشگاهی و متخصصان حوزههای مختلف اشاره کرد، این شبکه را برای انتشار پیام نوروزیمان انتخاب کردیم.
در زمان کوتاهی پس از انتشار، بازخوردهای خوبی از مخاطبانمان گرفتیم و کامنتهای دلنشین و انگیزهبخشی دریافت کردیم. پیام نوروزی 1401 ما، 4.5 برابر بیشتر از تعداد فالوئرهایمان دیده شد و لایک خورد.
پیام نوروزی ما با چاشنی طنز همراه بود و بهگونهای آموزنده و متفاوت پیامی معنادار را به مخاطبان منتقل میکرد. به همین دلیل بازدید زیادی داشت و بهسرعت وایرال شد.
دستاوردها
• دریافت بازخوردهای فراوان در شبکهی اجتماعی لینکدین، به میزان 4.5 برابر تعداد فالوئرهای لینکدین زیگما8
• دریافت درخواستهای متعدد از سوی مدیران برند برای مشاوره در تهیه و تولید ویدئوی خلاقانه
جوایز
• دریافت نشانهای برنز و افتخار از جشنواره WINA (2022)
• دریافت نشان نقره از Asian Leaders Awards (2022) برای کمپین آگاهیبخش
• دریافت نشان طلا از Asian Leaders Awards (2022) برای کمپین PR
• دریافت نشان طلا از Asian Leaders Awards (2022) برای کمپین PR
• دریافت نشان طلا از Asian Leaders Awards (2022) برای بهترین کمپین رسانههای اجتماعی
• دریافت نشان طلا از CMCA (2022) برای محتوای رسانههای اجتماعی (لینکدین)
• دریافت نشان طلا از CMCA (2022) برای محتوای ویدئویی در بخش بازاریابی و تبلیغات
• دریافت نشان طلا از CMCA (2022) برای بهترین طراحی استراتژی
• دریافت نشان طلا از CMCA (2022) برای PR در بخش بازاریابی و تبلیغات
• دریافت نشان نقره از CMCA (2022) بهعنوان آژانس تبلیغاتی تقدیر شده برای خلاقیت در تدوین محتوا
• دریافت نشان طلا از CMCA (2022) برای PR در بخش بازاریابی و تبلیغات
• نامزد دریافت جایزه در جشنواره LUUM (2022) برای اصالت پیام در بخش گسترش فرهنگ و هنر
• نامزد دریافت جایزه در جشنواره LUUM (2022) برای یکپارچگی محتوا