در این مطلب، متن ترجمهشدهی مصاحبهی Huffington post با مدیر عامل آژانس 360 درجه زیگما8 -دکتر میر دامون میر- آمده است. او در این گفتوگو، توصیههای کاربردی دربارهی برندسازی و تبلیغات ارائه کرده است.
دکتر میر دامون میر، مدیر عامل تنها آژانس دیجیتال و 360درجه تبلیغات، بازاریابی و برندینگ ایرانیست که بعد از رفع تحریمهای سازمان ملل، توانسته به عضویت انجمن آژانسهای تبلیغاتی آمریکا (4A’s) دربیاید.
تبلیغات و بازاریابی در حوزه املاک و مستغلات
دکتر میر دامون میر با برندهای املاک و مستغلات لوکسی مانند Mario Valentino Boulevard و Dubai Pearl در امارات و مراکز خرید بزرگی مانند اطلس مال و برجمان در ایران، هم بهصورت فردی و هم در قالب آژانس تبلیغات 360درجه زیگما8 در تهران کار کرده است. او برای سه سال بهعنوان مدیر خلاقیت و استراتژی برند در کشور امارات و پس از آن، با یکی از بزرگترین آژانسهای تبلیغاتی ایران بهعنوان مدیر خلاقیت و مشاور ارشدِ مدیر عامل همکاری داشته است.
تحلیل و بررسی برندینگ و تبلیغات در ایران
پس از آشناییِ او با صنعت تبلیغات و برندینگ در ایران و درک خلاء در این صنعت، تصمیم گرفت که در صنعت تبلیغات ایران، سهمی داشته و از این رو شرکت تبلیغاتی خود را بنا کرد که این شرکت در حوزههای تبلیغات، بازاریابی و برندسازی فعالیت میکند و برندهی جوایز بینالمللی متعددی نیز شده است. این آژانس تبلیغات 360 درجه، تنها عضو ایرانی انجمن آژانسهای تبلیغاتی آمریکا (4A’s) است.
از دکتر میر دامون میر به خاطر زمانی که در اختیارمان گذاشتند تا به سوالات پاسخ دهند، سپاسگزاریم.
پاسخهای او، جنبههای متنوعی از تبلیغات و برندینگ در ایران را بهروشنی توضیح میدهند.
تبلیغات و برندینگ در کلاس جهانی
– لطفاً دربارهی تجربههای بینالمللیتان در امارات توضیح دهید.
کارم را بهعنوان مدیر هنری در StudioArt شروع کردم که یکی از بزرگترین مراکز تولید در
Dubai Media City (DMC) بود و بعد، مدیر خلاقیت شعبهی APLUS شدم که در شهرهای پاریس، نیویورک و ابوظبی نیز شعبه داشت. در آن دوران، فرصت کار کردن با برندهای بزرگی در حوزهی ساختوساز را داشتم؛ برندهایی مانند Dubai Pearl، Mario Valentino Boulevard و The World. با برندهای سازندههای بینالمللی مانند Salya Homes، Alabbas Group و Nakeel و همچنین یک رویداد خلاقانه برای مجتمع اقامتی Boris Becker و برندینگ مجموعههای Santis HSE group و LA Brioche نیز همکاری داشتم که مورد آخر، مجموعهای بزرگ از رستورانها، قنادیها، نانواییها، کافهها و … بود. تمام این فعالیتها، تجربههای بینظیری را برایم رقم زدند که در این راستا هم آموختم و هم تجربه کردم.

تبلیغات و برندینگ در بازار ایران
– شما داشتید با برندهای بزرگی در منطقه کار میکردید. چه چیزی باعث شد تصمیم بگیرید به تهران بازگردید و مسیر شغلی حرفهایتان را در ایران ادامه دهید؟
کار و زندگی در دبی عالی بود؛ اقامت در جزیرهی Palm Jumeira، کار کردن در Dubai Media City و Emirates Tower بسیار برایم لذت بخش بود. اما هر بار که به تهران میآمدم و بیلبوردها و تبلیغات تلویزیونی را میدیدم، با خود میگفتم چرا این کارها را در شهر و خانهی خودم نمیتوانم انجام دهم؟ در آن زمان حتی نمیدانستم که چه کسی این کارها را انجام میدهد، آژانسهای بزرگ و اصلی کداماند و چه فرایندهایی را طی میکنند.
روزی فردی به نام علی دولتشاهی به دفتر کار من در Emirates Tower آمد و موقعیت شغلی مدیر خلاقیت و مشاور ارشد مدیر عامل (که خودش بود) را در شرکتش به نام «سروش ریرا» به من پیشنهاد کرد. این شرکت تبلیغاتی، نیمهخصوصی بود که با برندهای بزرگی کار میکرد؛ برندهایی مانند بانک ملی ایران، بانک کشاورزی، بانک صادرات، بانک اقتصاد نوین، بانک دی، بیمهی میهن، بیمهی البرز، سامسونگ، پاناسونیک و…
فرصت بسیار خوبی برای کار کردن با برندهایی بود که بیشترین سهم را در رسانههای ایران داشتند. هنوز هم قدردان علی -که بعدها به دوست من تبدیل شد- هستم؛ چون شغل رویایی من در ایران را به من پیشنهاد کرد.
– کار کردن با برندهای بزرگ و بینالمللی را ترجیح میدهید یا برندهای کوچک و داخلی؟
هردو جذابیتهای خود را دارند. وقتی با برندها و شرکتهای کوچکتر کار میکنم، انعطافپذیری بیشتر است و میتوانم در ساختن هویت برند نقش مؤثرتری داشته باشم و داستان برندشان را بهتر روایت کنم. کار کردن با برندهای بزرگ هم لذتبخش است چون بودجهی بیشتری دارند و تولیدات تبلیغاتی بزرگتری هم میخواهند و طبیعتاً نتیجه کار بیشتر دیده میشوند.
– در آژانس تبلیغاتی 360 درجه زیگما8 با برندهای بزرگ کار میکنید یا کوچک؟
هردو. من نمیتوانم برندهای کوچکی را که به خلق هویتشان کمک کردم رها کنم. اما در عین حال، از جذابیت کارکردن با بودجههای بزرگ تولیدی برندهای بزرگ هم نمیتوان گذشت. تمرکز ما در آژانس تبلیغاتی زیگما8، روی همکاری با شرکتهاییست که فارغ از اندازهشان، چابکترند و مدیرانی دارند با نگاهی امروزی. در نتیجه کار کردن با آنها معمولاً سازندهتر است و نتایج ملموس و مشخصتری در اختیار ما و مشتریان میگذارند.
– برای پروژههای خود از هنرمندان و کارشناسان داخلی استفاده میکنید؟
بیش از 20 سال در این صنعت کار کردهام و باورم این است که کلید من برای رسیدن به بهترین نتایج در هر پروژه، این است که افراد متخصص زیادی را در سرتاسر دنیا میشناسم و میتوانم بگویم که برای هر کاری کدام یک از آنها مناسبترند. در زمینهی اجرای پروژهها، هیچ مرزی وجود ندارد. من آدمهایی را انتخاب میکنم که میتوانند کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهند؛ فارغ از اینکه محل زندگیشان کجاست. این روزها تنها چیزی که نیاز داریم، اینترنت است. با استفاده از اینترنت میتوانیم تیمی بسازیم که هرکدام از اعضایش یک طرف دنیا زندگی میکنند.
کمپینهای تبلیغاتی و برندسازی با چشماندازی بینالمللی
– اکثر پروژههای تبلیغاتی در کشورهای در حال توسعه، کاملا براساس فرهنگ آن کشور ساخته میشود که فاصله مشخصی با پروژههای جهانی دارند، اما کمپینهای تبلیغاتی و برندینگ شما چشمانداز بینالمللیتری دارند و پذیرفته شدن در 4A’s هم این را ثابت میکند. چرا این مسیر را انتخاب کردید؟
فناوریهای نو و استفادهی جهانی از اینترنت، ارتباطات را به یک جزء ثابت از دنیا تبدیل کردهاند؛ حتی با وجود تفاوتهای فرهنگی. حس میکنم که این روزها تمام دنیا در تبلیغات از یک زبان مشترک استفاده میکنند و تنوع فقط در جزئیات است. بر این باورم که وقتی پیام درست را در زمان و مکان درست و به آدمهای درست منتقل میکنید، نتیجه میگیرید؛ فارغ از اینکه از کدام کشور و فرهنگ هستید. ضمن اینکه نباید مخاطب را دست کم گرفت. این روزها حتی شهروندان معمولی بسیار آگاهند و میتوانند تفاوت بین برندها را تشخیص دهند. من همیشه میکوشم به درک آدمهای عادی احترام ویژهای بگذارم؛ بهخصوص وقتی با برندهایی سر و کار دارم که در بازار ایران نوظهورند.
– به عنوان مدیر عامل زیگما8، شما هم کمپینهای عملی متفاوتی را طراحی میکنید و هم از دانش نظریتان از دوران تحصیلات آکادمیک استفاده میکنید. چهطور بین این دو جنبهی کارتان تعادل برقرار میکنید؟
این به سابقهی گستردهی کارهای متنوع من مربوط است. رشتهی تحصیلی من در دبیرستان ریاضی بود، در دانشگاه آن را به هنر تغییر دادم. سینما برای من خیلی جذاب بود و به همین خاطر، سینما خواندم ولی در کنارش یاد گرفتم که چهطور عکاس، فیلمبردار، طراح گرافیک، کپیرایتر، کارگردان تبلیغات تلویزیونی، مدیر هنری و در نهایت، مدیر خلاقیت باشم. تمام این تجربهها و مطالعاتی که داشتم، به من کمک کردند تا بفهمم چیزی که در برندسازی و بازاریابی واقعاً به آن نیاز داریم، هنر و خلاقیت صرف نیست؛ بلکه درک کردن مخاطبین واقعی یک محصول یا خدمت است. رمز برنامهریزی استراتژیک موفق برای یک کمپین تبلیغاتی یا برندسازی، همین است.
عضویت در انجمن آژانسهای تبلیغاتی و برندینگ جهانی
– عضویت در انجمن آژانسهای تبلیغاتی آمریکا (4A’s) برای یک آژانس تبلیغاتی ایرانی واقعاً موفقیت بزرگیست، چون حتی تعداد زیادی از آژانسهای آمریکایی هم نتوانستهاند این کار را انجام دهند. به همین خاطر میخواهم بپرسم که چهطور موفق به انجام این کار شدید؟
خیلیها صنعت تبلیغات و برندینگ در ایران را دست کم میگیرند. از بعضی جنبهها نمیشود ایران را با آمریکا و اروپا مقایسه کرد ولی در بسیاری از جنبهها هم قابل مقایسه هستند. مشکل اصلی در صنعت تبلیغات ایران، تمرکز بر رسانههای سنتیست که بخش بزرگی از بودجه را به خود اختصاص میدهند. من دریافتم که 4A’s یک منبع غنی از اطلاعات است؛ اطلاعاتی که -بهخصوص در مرحلهی طراحی کمپین تبلیغاتی- تقریباً برای هر کمپینی قابل استفاده است. و در نهایت، به این نتیجه رسیدم که این امر میتواند در بازار ایران یک امتیاز بزرگ محسوب شود، چون دسترسی به چنین اطلاعاتی در ایران محدود است. به همین خاطر گزارشی آماده کردم از مجموعهی کمپینهای تبلیغاتی و برندینگ که پیشتر در ایران کار کرده بودیم. بعد از اینکه متخصصین 4A’s مقیاس و استانداردهای کار ما را دیدند و پس از گفتوگو، به عنوان عضو این انجمن پذیرفته شدیم.
برندینگ و تبلیغات در فضای دیجیتال
– تکنولوژی دیجیتال چه تاثیری بر برندها و کسبوکارها در ایران دارد؟
بهطور کلی در تمام جهان اینچنین است. دیجیتال مارکتینگ به سرعت در حال رشد است؛ به خصوص با گسترش سریع رسانههای اجتماعی. اما تفاوت اینجاست که اکثر کاروکسبها هنوز اهمیت تولید محتوا را درک نمیکنند و نمیدانند که بهترین استفاده از شبکههای اجتماعی، توزیع محتوای باارزش از طریق آن است. البته این یک داستان جدید نیست. وقتی شرکتهای متوسط و حتی بزرگ مجبور شدند درمورد اهمیت حضور در فضای دیجیتال یاد بگیرند نیز، قضیه همینطور بود. در حال حاضر فرصت بسیار مناسبی برای برندهای کوچک و متوسط وجود دارد تا بتوانند با کمپینهای دیجیتال و استراتژیک، بازار را از برندهای بزرگ بگیرند.
– آیا پیچیدگیهای فرهنگی و محدودیتهای قانونی، کار تبلیغات در ایران را سخت میکنند؟
بله. همانطور که گفتید، پیچیدگیهای فرهنگی جامعهی ایرانی و محدودیتهای قانونی اعمالشده از سوی دولت، کار را دشوار میکنند. اما از سوی دیگر، ذهن مخاطبین ما به اندازهی دیگر نقاط دنیا پر از اطلاعات مربوط به برندهای مختلف نیست. در نتیجه ما با مخاطبی سر و کار داریم که برندینگ خلاق و کمپینهای تبلیغاتی جذاب روی او نفوذ بیشتری دارد.
– فرآیند عضویت در انجمن آژانسهای تبلیغاتی آمریکا (4A’s) از ابتدا تا انتها چهقدر طول میکشید؟
کل فرآیند -از زمان اولین تماس ما- ده ماه طول کشید. باید از Mollie Rosen -نایبرئیس اجرایی 4A’s در بخش ارتباط با آژانسها و عضویت- نیز تشکر کنم که با صبر و حوصله، تلاش ما را در طول این فرآیند، هدایت کرد. او هرگز ما را ناامید نکرد؛ حتی در مراحل اولیه که واقعاً فکر نمیکردیم این اتفاق ممکن باشد.
– آیا روزی میرسد که از تبلیغات جدا شوید؟
هرگز. من تمام توان و انرژی خود را در این راه گذاشتم و اهداف بزرگ زندگیم نیز در همین راستا است.
از شما سپاسگزارم و یک بار دیگر عضویت آژانس دیجیتال زیگما8 در انجمن آژانسهای تبلیغاتی آمریکا (4A’s) را تبریک میگویم. عضویت شما در این سازمان معتبر بینالمللی، قطعاً برندها و کسبوکارهای جهانی را به سرمایهگذاری در تبلیغات و برندسازی در ایران تشویق خواهد کرد.
دانش بینالمللی آژانس برندینگ زیگما8 در صنعت تبلیغات و بازاریابی
اگر میخواهید تمام نیازهای تبلیغاتی برندتان را با خیال راحت به یک شرکت تبلیغاتی حرفهای بسپارید، با ما تماس بگیرید. زیگما8، دانش بینالمللی و تجربهی ملی را یک جا جمع کرده تا خدماتی مثل طراحی کمپین تبلیغاتی، اجرای کمپین تبلیغاتی، دیجیتال مارکتینگ و تولید محتوا را در بالاترین سطح ممکن به شما ارائه دهد.
برای شروع میتوانید صفحات خدمات و نمونهکارهای ما را ببینید و با ما تماس بگیرید.